Posted by: aminuddin | 09/02/2010

Melayu Islam

Dalam surat khabar hari ini Sdr Zulkifli Nordin telah menyatakan bahawa PR tidak perlu kepada DAP. Ini kerana DAP membawa pemikiran chauvanist dan sering menimbulkan masalah. Ia hanya parti yg di control oleh 2 orang anak beranak, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng. Sebaliknya beliau menyarankan supaya PAS dan UMNO serta orang Melayu dalam PKR duduk sekali dan bincang masalah Melayu Islam. Dengan gabungan ini orang Melayu Muslim ada 132 kerusi (dari 209 kerusi semuanya) dan dengan itu memegang undi majoriti. Selepas itu orang Melayu boleh menentukan halatuju mereka sendiri tanpa di ganggu oleh kehendak dan tuntutan orang lain.

Ini bukan bermakna kita menindas bangsa lain jika kita berkuasa. Cuma orang Melayu Muslim perlu ada kebebasan dalam menentukan masa depan mereka tanpa takut kepada tuntutan bangsa lain.

Ini jugalah pandangan ISMA.

Beberapa hari lepas saya ada mengutarakan isu ini kepada Ust Nasharudin Tantawi, Ketua Pemuda PAS. Beliau juga tidak menolak idea berkenaan.

Moga hasrat ini dapat di lihat oleh hati2 yang bercahaya tanpa mempedulikan hati2 yang rakus kepada jawatan tetapi menggunakan konsep2 keadilan dan kesamarataan utnuk melindungi nafsu sarakah mereka.

Kita tidak bimbang kepada YB Nizar malah sentiasa mendoakannya. Tetapi yang di bimbangi  ialah mereka-mereka yang berada di kiri kanannya. Adakah mereka akan memperjuangkan islam?

Advertisements

Responses

  1. jelaskan perlembagaan umno ke ke quran hadis ijmak qias dan mana-mana kumpulan bila mahu bermuzakarah dgn pas dan berbincang hala tuju islam dan melayu di malaysia…kalau tidak usahkan berbicara jika asas tidak kepada islam

    • Mulakan persamaan bukan perbezaan.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: