Posted by: aminuddin | 18/05/2011

14 Tuntutan InterFaith Council (IFC)

Sebahagian kita mungkin tidak sedar atau tidak mengetahui tetapi inilah tuntutan yang dibuat oleh IFC kepada kerajaan. Ada yang telah mereka perolehi dan ada yang masih mereka asak. Tidak pasti apa akan jadi kepada umat islam jika negara ini diperintah oleh mereka. Kepada yang terlalu bersemangat untuk menjatuhkan pemerintah, telitilah perkara ini dengan penuh kematangan tanpa emosi. Benar kita benci dengan keburukkan yang ada tetapi biarlah yang nak menggantikan itu lebih baik dari yang sedia ada bukan ia menambah buruk lagi. Apatah lagi jika ia melibatkan soal2 agama islam.

Mereka nampak berbeza parti tetapi dibelakang, mereka bersatu. Tidakkah kita ingat semasa pemerintahan Pak Lah, menteri2 kabinet bukan islam bersama menandatangai menyokong IFC ?

Adakah pemimpin Melayu islam  tidak boleh bersatu?

Tuntutan2 IFC

i.       Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa orang Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

ii.      Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.

iii.     Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

iv.     Tidak perlu dicatatkan didalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

v.      Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan ornag Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.

vi.     Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.

vii.    Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

viii.   Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

ix.     Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

x.      Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

xi.     Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar disemua sekolah.

xii.    Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

xiii.   Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

xiv.   Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Advertisements

Responses

  1. Masya allah. Ini ke yang diagung agungkan olih arwah pengerusi IFC dahulu? Eden bayar zakat untuk orang Islam bukan untuk orang bukan Islam. Mengapo orang Islam yang berado dalam council ini tak bersuaro? Tak do otak ke? This tyope of demands is looking for trouble. If the govt give way for such demands I beleve Malaysia is looking for civil unrest.
    Muslims will I repeat NOT allow such thing to happen. Eden mintak orang Islam buko mato lah.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: