Posted by: aminuddin | 05/06/2011

Politik Lembah Kelang

Dalam satu analisa politik dalam akhbar, penulis yang berbangsa Cina telah memberikan komentar tentang senario politik di Lembah Kelang. Secara umumnya, hasil kajian dan penelitian beliau kaum Cina yang telah menolak BN pada PRU12 lepas akan terus mengekalkan trend ini dalam PRU13 nanti.

Ini bukan bermakna mereka percaya dengan prestasi DAP khususnya atau PR amnya, tetapi lebih kepada kebencian mereka terhadap sikap BN yang terus menerus dilihat menganaktirikan kaum Cina. Sikap pilih kasih dalam pemberian biasiswa, birokrasi dalam kerajaan, pembahagian kotrak yang tidak adil, sistem kuota 30% Bumiputera, adalah antara faktor yang menyebabkan kaum Cina tidak lagi mengundi BN.

Mereka menganggap dengan perubahan politik dunia yang menekankan kesamarataan, Malaysia masih gagal melaksanakannya. Apayang di sebut2 oleh pemimpin BN hanyalah retorik semata.

Dengan kedudukan seperti ini maka sudah hampir pasti di 17 kerusi parlimen di Lembah Kelang, undi masyarakat Cina akan diberi kepada PR. Jadi, adakah kesemua kerusi ini akan jatuh ke tangan PR dalam PRU13 nanti? Ia bergantung pula kepada undi orang Melayu.Undi Cina sudah jelas.

Ringkasnya, di Lembah Kelang; undi Melayu menjadi penentu bukan Cina.

 

Advertisements

Responses

 1. Nampaknya pola pengundian dalam PRU13 nanti akan kuat dipengaruhi oleh isu ras, dimana BN akan mengaut sebanyak mungkin undi Melayu melalui UMNO manakala PR akan mendapat peratus yang besar dari undi Cina melalui DAP dan PKR. Dimana pula kedudukan PAS?
  Hasil pemilihan kepimpinan PAS yang baru berlalu menunjukkan PAS memilih untuk MENOLAK perpaduan MELAYU ISLAM sebaliknya berpadu dengan DAP dan PKR untuk memperjuangkan NEGARA BERKEBAJIKAN dan tidak lagi NEGARA ISLAM.
  Ada orang merasakan bahawa perubahan cara perjuangan PAS ini adalah bersifat semasa berdasarkan kepada perkembangan dunia masakini terutamanya melihat kepada slogan2 yang dicanangkan oleh rakyat yang menentang kerajaan di Negara2 Timur Tengah seperti Mesir, Yemen, Jordan dan lain2.
  Satu hal yang perlu kita ingat, bahawa dinegara2 tersebut rakyatnya adalah terdiri daripada majoriti umat Islam iaitu demografi negara adalah bersifat homogenous. Ini berbeda dengan Malaysia dimana Melayu tidak sampai 60% dan yang lebih membimbangkan ialah ekonomi dikuasai oleh orang Cina.
  Sikap PAS yang menolak untuk bekerjasama dengan UMNO demi kepentingan ummat Islam bagi saya amatlah membahayakan kedudukan politik orang Melayu Islam di Malaysia.
  Cuba bayangkan jika berlaku keadaan dimana dalam PRU13 nanti Pakatan Rakyat dapat menawan Putrajaya dengan kedudukan kerusi yang sebegini:

  PR (DAP+PKR+PAS) – 120 kerusi, BN (UMNO+MCA+MIC+Gerakan+Lain2)- 102kerusi(Jumlah kerusi Parlimen 222). Biasanya dalam keadaan begini kerusi BN akan didominasi UMNO iaitu melebihi 90% manakala kerusi2 PR akan didominasi oleh DAP dan PKR yang bukan Melayu manakala PAS akan menjadi rakan minoriti yang tidak dominan dalam pakatan tersebut.
  Jika keadaan ini berlaku maka apa yang berlaku di Perak dalam PRU12 akan terjadi di Putrajaya. Jadi tidak hairanlah orang2 bukan Islam terutama DAP begitu lega dengan keputusan pemilihan PAS baru2 ini yang mengenepikan golongan ulama kerana mimpi mereka untuk menguasai Putrajaya semakin dekat menjadi kenyataan. Diwaktu itu Negara Berkebajikan versi PAS akan menjelma menjadi Malaysian Malaysia.
  Apa terjadi pada nasib orang2 Melayu Islam hanya Allah jua lah yang tau!!

  • Ulasan yang menarik dari Orang Lama. Tkasih.

  • li kulli ummatin ajal iza jaa ajaluha fala yasta`khiruna saatan wala yastaqdimun

   bagi setiap umat itu ada tempoh hayatnya apa bila sampai tempohnya maka ia tidak dapat dicepat atau dilambatkan

   • Benar tapi dalam kegahirahan kita nak tukar kerajaan jangan sampai kampung tergadai

 2. Terimakasih sdr Amin atas compliment,
  Rasanya saya perlu menambah sedikit beberapa hal tentang kebimbangan saya diatas. Baru2 ini seorang rakan karib saya telah menghadiri satu kursus dalaman PKR yang di kendalikan oleh sebuah Organisasi dari Amerika Syarikat iaitu International Republican Institute, IRI. Kursus berkaitan bagaimana untuk memenangi pilihanraya. Yang menariknya kursus ini digerakkan oleh aktivis2 Cina dan India didalam PKR, maksud saya majoriti penggerak adalah bukan Melayu.
  Difahamkan juga organisasi ini telah setahun berada di Malaysia menjalankan aktivitinya di seluruh negara. Saya google tentang IRI ini dan didapati ia di taja oleh Kerajaan Amerika sendiri.
  Melihat kepada gerakan2 yang tersusun rapi seperti ini saya menjadi bertambah risau bahawa Putrajaya boleh bertukar tangan jika orang Melayu Islam tidak sedar sepak terajang politik yang kini sudah ada tangan2 luar yang dibuat secara terang2an.
  Kalau kita perhatikan usha DAP untuk menarik orang Melayu menyokongnya, dan usha bergabung dengan parti2 bumiputera Sarawak dan juga di Sabah sambil memainkan isu2 Kristian untuk menyudutkan UMNO, tidak mustahil mereka boleh meraih sokongan dengan memainkan isu2 ini.
  Nampaknya untuk mengharapkan PAS menjadi benteng ummat Islam di Malaysia menjadi semakin kabur dengan terketepinya golongan ulama dalam parti dan mereka yang berada dibarisan hadapan PAS sekarang adalah terdiri daripada mereka yang ‘tegar’ permusuhannya dengan UMNO dan berangan untuk jadi menteri. Pendekata kita boleh expect akan banyak berlaku pertembungan di jalanraya selepas ini yang dikepalai oleh Mat Sabu dan sekepala dengannya. Kita tengoklah 7Julai nanti demo Bersih 2 akan menjadi titik permulaan pertembungan ini.
  Bak kata Dr Redhuan Tee….inilah nasib Melayu dibumi Melayu!!

  • Moga2 penyokong2 PAS sedar perkara ini.

   • apakah perlantikan pemimpin umno sebagai governor tanah melayu bukan proksi kepada british atas persetujuan dari knight templer , freemason , IMF , BIS ( bank of international settlement ) yang bersembunyi dibalik kuasa besar dunia

   • Kalau saudara ada faktanya, sila bentangkan. Saya sedia mendengar.

   • Orang macam sdr sam ni kalau yahudi zionis nak jatuhkan UMNO maka akan dijadikan kawan sebab dia terlalu obses nk tengok UMNO jatuh….cuba tengok link pendedahan blogger Mahaguru58 ni:

    Malaysiakini, SUARAM, IRI dan NDI dibiayai NED/CIA ~ Buktinya!

    Saudara /Saudari, warga Malaysia sekelian,

    Berapa ramaikah diantara kita yang sedar akan agenda CIA @ Central Intelligence Agency ~ Agensi Perisikan Pusat Amerika untuk menerobos negara negara didunia ini dengan cara membiayai mana mana pihak yang boleh mereka gunakan untuk menjayakan perancangan Washington menguasai dunia melalui proksi proksi mereka?

    Didalam kajian saya tentang penglibatan NED/CIA yang begitu lantang membantah tindakan undang undang negara kita terhadap Anwar Ibrahim, saya menjumpai bukti kukuh akan cara NED/CIA membiayai pihak pihak seperti Mkini Dotcom Sdn Bhd, yang menjalankan operasi Malaysiakini sebuah portal siber anti kerajaan Malaysia, penyebar segala berita negatif mengenai Malaysia dan membuka ruang dan peluang bagi pemaki hamun, pencerca nesta Agama Islam dan Umat Islam seMalaysia disebalik topeng kebebasan bersuara!

    Begitu juga dengan pembiayaan NED/CIA untuk SUARAM, sebuah NGO yang turut aktif sentiasa mengutuk dan mencari kesalahan KERAJAAN MALAYSIA sejak ia ditubuhkan.

    Lihatlah buktinya disini:

    Malaysia

    International Republican Institute (IRI)
    $400,000
    To enhance the ability of Malaysian political parties to better represent their constituents. IRI will strengthen the ability of parties to conduct and utilize public opinion research in platform, policy, strategy, and message development, and will strengthen the ability of parties working in Sarawak to identify and respond to constituent needs in advance of the upcoming state assembly elections.
    Mkini Dotcom Sdn Bhd
    $100,000
    To strengthen independent media in Malaysia. Mkini Dotcom Sdn Bhd will support the development of an online media outlet providing professional and responsible coverage of issues and news often ignored or distorted by the mainstream media.
    National Democratic Institute for International Affairs (NDI)
    $322,500
    To strengthen the skills of recently-elected members of parliament and state legislatures in communications, constituent outreach, and understanding of parliamentary rules and procedures. NDI will work with local organizations to create public platforms including civic information fairs, public discussion forums, and websites to facilitate interaction between citizens and elected officials.
    Suara Inisiatif Sdn Bhd (SUARAM)
    $85,000
    To promote human rights in Malaysia. Suaram will organize human rights campaigns on the issues of the Internal Security Act, the right to trial, refugees, and migrant workers. Suaram will also continue to issue its annual survey and evaluation of the human rights situation in Malaysia.
    The grant listings posted here are from the 2009 Annual Report, published in June 2010.
    Anwar Ibrahim dibuktikan sebagai salah seorang yang terlibat secara terus dengan usaha NED/CIA untuk menjalankan ‘regime change’ @ satu bentuk pengolahan istilah untuk menghalalkan kerja kerja jahat puak NED/CIA ini untuk menjatuhkan mana mana kerajaan yang tidak akur kepada kehendak dan kemahuan rejim mereka di Washington!

    Klik disini untuk melihat bukti keterlibatan Anwar Ibrahim dengan NED/CIA!

 3. Salam Orang lama,

  Memang NED ada terlibat dengan CIA, tapi NED utk demokrasi.

  Kalau kita tengok PKR dan UMNO sama-sama terlibat dengan Yahudi/Kristian cuma PAS yang tidak.

  APCO tu penasihat PR utk Malaysia – UMNO yang ambil.

  Konrad Adrener (Kristian) terlibat dengan IKD(PKR) dan SIS(UMNO).

  Hanya PAS yang tidak terlibat dengan Yahudi/Kristian

  Tapi penyumbang utama kewangan PKR adalah billionair/jutawan melayu di luar negara.

  Dan penyumbang utama UMNO adalah billionair Malaysia.

  W.A.

  • Sdr Nazri,

   Saya tak faham apa maksud saudara PAS tak terlibat…..Bersih tu sendiri adalah agenda Yahudi dan Amerika….Sekarang PAS dah hijack Bersih untuk tujuan politik PAS…..SAYA NAK NYATAKAN DISINI PAS TELAH SAMADA SEDAR ATAU TIDAK TERLIBAT DENGAN AGENDA YAHUDI!!
   PAS JADIKAN PKR DAN DAP SEBAGAI RAKAN…DIMANA YANG SAUDARA KATA PAS TAK TERLIBAT…KE SAUDARA ADA MAKNA LAIN PERKATAAN TERLIBAT…ISHISHISH

   DAH TERANG LAGI BERSULUH INI SEMUA MAINAN YAHUDI MASIH NAK NAFIKAN….ISHISHISH

 4. Salam Orang Lama,

  Kalau PAS pun orang lama tuduh terlibat Yahudi,

  UMNO dengan APCOnya,

  habis siapa yang layak perintah Malaysia, Parti KITA ?

  Agaknya orang lama ini penyokong parti KITa kot ?


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: