Posted by: aminuddin | 21/06/2011

SEKRETARIAT PERSEPAKATAN DAN KEFAHAMAN GERAKAN DAKWAH (SPKGD)

Pelancaran SPKGD rintis dimensi baru permuafakatan gerakan dakwah

 

KAJANG, 15 Jun – Sekretariat Persefahaman dan Kerjasama Gerakan Dakwah (SPKGD) yang dianggotai tiga organisasi dakwah di negara ini iaitu Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM) telah dilancarkan dengan rasminya malam tadi.

Majlis pelancaran sekretariat ini telah disempurnakan oleh barisan pimpinan daripada ketiga-tiga NGO tersebut di Dewan Besar Kolej Dar al Hikmah, Sungai Ramal Dalam di sini.

Antara yang hadir ialah Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman (Presiden ISMA), Dr Muhammad Razak Idris (Presiden ABIM), Prof. Madya Dr. Abdul Karim bin Ali (Naib Yang Dipertua I PUM), Prof. Madya Dr. Fauzi bin Deraman (Naib Yang Dipertua II PUM) dan Tn. Hj. Aminuddin Yahaya (Timbalan Presiden ISMA).

Detik-detik yang penuh bersejarah ini turut disaksikan oleh lebih 200 hadirin yang rata-ratanya terdiri daripada para ahli dan aktivis ISMA, ABIM dan PUM.

Dalam ucapan pengenalan SPKGD oleh Tn. Hj. Aminuddin, beliau menjelaskan bahawa sekretariat ini ditubuhkan atas kesedaran bahawa usaha pengislahan masyarakat Islam tidak mungkin dapat dilaksanakan oleh hanya sesebuah organisasi, sebaliknya memerlukan usahasama yang berterusan daripada gerakan-gerakan dakwah yang wujud.

Majlis ini turut diserikan dengan acara forum bertajuk ‘Ke Arah Persefahaman dan Kerjasama Gerakan Islam: Realiti & Harapan’ yang membariskan Dr Muhammad Razak, Ustaz Abdullah Zaik dan Dr Mohd Roslan Md Nor (Setiausaha Agung PUM).

“Melayu Sepakat, Islam Berdaulat”


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: