Posted by: aminuddin | 29/06/2011

Wasiat Raja-raja Melayu

Wasiat Raja-raja Melayu merujuk kepada 7 wasiat yang disampaikan semasa Raja-Raja Melayu semasa menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 .

7 wasiat

1. Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjungPERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia);


2. Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain;

3. Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara;

4. Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini;

5. Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan;

6. Kami tetapkan bahasa kebangsaan BAHASA MELAYU;

7. Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

Wasiat Sembilan Raja Melayu itu terdiri dari empat Negeri Melayu Bersekutu dan lima Negeri Melayu Tidak Bersekutu, disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat Melayu, yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu.

Wasiat ini dihasilkan atas kehendak Raja-Raja Melayu untuk mengekalkan kesinambungan sejarah, kedaulatan, dan kuasa politik Melayu (yang terletak pada Raja-Raja Melayu) kepada kesinambungan kedaultan negara kepada Raja-Raja Melayu serta mendapat penerimaan rakyat melalui wakil-wakil sah yang mempunyai locus standi, maka Perlembagaan Persekutuan mempunyai fasal-fasal tertentu.

Advertisements

Responses

  1. Orang2 bukan Melayu semasa zaman ni memahami kedudukan tentang perkara2 asas yang menguasai suasana pada masa itu seperti kedudukan Raja2 Melayu, Orang Melayu sebagai penduduk asal negeri ini kerana mereka (bukan Melayu) adalah pendatang yang menumpang mencari rezekidibumi bertuah ini.
    Hanya setelah masa berlalu kini anak cucu mereka mempertikaikan kedudukan orang Melayu dan agama Islamdinegara ini. Yang lebih malang lagi ialah ada kalangan orang2 Melayu yang kini telah berpelajaran tidak lagi menghargai serta mempercayai konsep ketuanan Melayu ini. Bayangkan jika tidak adalah kedudukan Raja2 Melayu sebagai pelindung kedaulatan bangsa dan tanahairnya…rasa2nya telah lama Melayu Hilang di Dunia!!

    • Beginilah jadinya bila matapelajaran sejarah diputarbelitkan


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: