Posted by: aminuddin | 23/10/2012

Malaysia adalah Negara Islam !!!!

Kenyataan YB DS Nazri Aziz mengenai Malaysia sebagai sebuah negara islam menjadi bahan hangat perbincangan. Kenyataan ini jelas menyangkal apa-apa dakwaan bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular. Tidak ada mana-mana dalam perlembagaan yang megatakan Malaysia negara sekluar maupun islam sebagai agama resmi. Tetapi sebaliknya perlembagaan menyatakan bahawa “…ISLAM IS THE RELIGION OF THE FEDERATION….”

Ya, memang benar undang-undang masih lagi memakai undang-undang barat TETAPI itu tidak bermakna Malaysia adalah sebuah negara sekular. Tetapi inilah yang dipertahankan oleh DAP yang berulang-ulang kali mengatakan Malaysia sebuah negara sekular.

Bagi yang tidak faham perlembagaan termasuk dikalangan MP, perbezaan antara negara islam dan negara sekular SANGAT-SANGAT BESAR. Jika dilihat dari definasi bahawa sesebuah negara sekular itu ialah :-

“A secular state is a concept of secularism, whereby a state or country purports to be officially neutral in matters of religion, supporting neither religion nor irreligion. A secular state also claims to treat all its citizens equally regardless of religion, and claims to avoid preferential treatment for a citizen from a particular religion/nonreligion over other religions/nonreligion. Secular states do not have a state religion or equivalent……”
Dalam erti kata lain negara sekular itu : tidak memihak kepada mana-mana agama, semua agama sama dan tidak memberikan keutamaan kpd mana-mana agama.
Jika rakyat menerima fahaman bahawa Malaysia adalah sebuah negara sekular bermakna selepas ini islam dan kristian dan hindu dan budha semuanya sama setaraf. Tidak ada apa2 keistimewaan kpd agama islam. Akan terhapuslah keistimewaan organisasi islam malah mungkin akan dibubarkan. JAKIM dan MAIN tidak akan berfungsi lagi. Mungkin terpaksa ditutup. Raja juga sudah tidak akan ada kuasa. Sumpah Agung untuk menjaga islam juga akan tidak membawa makna.
Jadi marilah sama-sama kita pertahankan bahawa Malaysia adalah negara islam. Jika ada yang lemah kita baiki. Tetapi kalau kita terima dakwaan DAP maka bermakna kita telah menghancurkan islam ditanah air kita sendiri.
Fikir-fikirkanlah.
Advertisements

Responses

  1. betol , kita bangsa melayu dan agama islam akan merempat di negara kita sendiri , hak keistimewaan yang kita perolehi kini akan hilang begitu saja . bersatulah ukhuwah , allahhuakhbar ! seutama-utama orang yang beriman adalah berjihad di jalan Allah


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: