Posted by: aminuddin | 13/12/2012

Moga Bangsaku Tidak Terpedaya !!!

Saya terbaca dalam akhbar THE EDGE FINANCIAL DAILY hari ini 13 Disember 2012 bertajuk “Playing race, religion card may backfire” komentar seorang penganalisis politik Melayu yang mengatakan untuk PRU13 ini, memainkan isu bangsa dan agama kepadaorang Melayu tidak akan memberi apa-apa kebaikan kepada mana-mana parti (samada UMNO atau PAS) malah ia mungkin akan memakan diri sendiri (backfire). Selaku orang yang pakar dalam menganalisa politik saya yakin sudah tentu kenyataan itu dibuat berdasarkan pengalaman beliau yang terlibat dengan politik tanahair sekian lama. Kenyataan ini disokong oleh seorang penganalisis lain berbangsa Cina.

Namun saya kurang bersetuju dengan pandangan beliau kerana jika benar itu yang menjadi fahaman setiap orang Melayu bermakna :-

 1. Tidak akan ada lagi mana-mana pihak atau pimpinan Melayu akan memperkatakan agenda Melayu dan memperjuangkan hak bangsa Melayu. Akhirnya kita akan diratah dan dimamah dengan lahapnya oleh bangsa lain tanpa kita sedar.
 2. Berlaku pencairan identiti secara halus sehingga akhirnya bangsa Melayu akan tidak lagi dikenali. Agama juga akan hilang pejuangnya. Yang tinggal nanti hanyalah pejuang islam leberalist dan pluralist. Manakala agama lain semakin subur berkembang seperti kristian. Siapa yang akan kita persalahkan nanti?
 3. Tindakan ini hanyalah satu tindakan mengundur kebelakang sedangkan bangsa lain saban hari terus memperjuangkan bangsa mereka dan menuntut apa saja yang mereka perlukan. Dan mereka dapat apa yang mereka tuntut satu persatu. Bukan itu saja, mereka juga meminta kerajaan merubah perlembagaan demi menjaga kepentingan bangsa mereka.
 4. Dakwaan mengatakan bahawa fakor sara hidup merupakan faktor utama dalam pemikiran pengundi Melayu, bukan agama dan bangsa, bagi saya adalah satu penghinaan kepada umat Melayu. Survey yang dibuat mungkin tidak meluas menyebabkan penganalisis membuat pendirian demikian. Adakah orang Melayu hanya berfikir pasal duit bukan agama? Tidakkah beliau lihat bagaimana pelbagai demonstrasi dibuat oleh umat islam bagi menentang LGBT, Liberalism, penghinaan kepada mahkamah syariah dan sebagainya membuktikan agama sangat dekat kepada hati orang Melayu.
 5. Kalau agama tidak lagi releven, adakah ini juga bererti PAS tidak lagi releven? Bukankah umat Melayu menyokong PAS kerana perjuangan islamnya? Apakah penganalisis ini sudah membayangkan akan zaman kejatuhan PAS? Umat Melayu islam menolak UMNO bukan hanya kerana isu korupsi tetapi juga penghayatan agama dikalangan ahlinya dilihat yang sangat longgar> UMNO juga di cop sebagai penyebabkepada segala masalah sosial hari ini. Tidakkah ini membuktikan agama masih menjadi faktor penting kepada orang Melayu?
 6. Penganalisis mungkin sudah kecewa dan tidak nampak harapan lagi bahawa umat Melayu islam akan bersatu dalam masa terdekat. Bagi saya ini satu pandangan yang sangat pesimis dan tidak harus berlaku kepada umat islam. Ia akan hanya membuatkan umat Melayu islam akan sentiasa dikuasai oleh bangsa lain walaupun Melayu itu majoriti. Sepatutnya dalam keadaan umat Melayu islam berpecah ini dan diratah oleh bangsa lain, kita semua bangsa Meayu sepatutnya bersepakat memprkatakan survival bangsa. Ini kerana bukan saja bangsa itu penting malah ia mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan agama islam. Cuba banyangkan jika tidak ada lagi yang memperkatakan isu bangsa dan agama; apa akan jadi kepada umat Melayu islam di negara ini? Sudah pasti akan menjadi semakin lemah dan mungkin akan hilang terus dalam peta tanahair. Penganalisis mungkin terlupa dan tidak perasan bahawa bangsa lain sedang berjuang bermati-matian memperjuangkan bangsa dan agama mereka kenapa kita pulak harus mematikan dari memperkatakan agenda agama dan bangsa? Tidakkah ini akan memusnahkan bangsa sendiri.

Kadangkala tidak bermakna jika seseorang itu pakar bererti dia betul segala-galanya. Ia bergantung kepada apa fikrah yang dianutinya. Kalau material itu menjadi agenda dalam pemikirannnya maka analisanya juga akan lebih cenderung kepada isu ekonomi tetapi kalau bangsa dan agama menjadi perjuangannya, saya yakin kenyataan dan pandangan beliau akan berubah.

Moga bangsaku, orang Melayu islam, tidak terpedaya dengan kenyataan penganalisis ini.

Advertisements

Responses

 1. benar,
  kalau begitu, tuan perlu memberitahu kepada penganalis itu akan pendapat tuan, agar dia dapat berfikir 2 kali selepas ini.

 2. Saya sedar yang saya bukannya faham sangat bahasa Inggeris, sebab itu saya rasa teruja bila baca tulisan penulis blog ini yang mampu mengolah ucapan pendek sependek-pendeknya Prof Agus dengan pelbagai tema. Saya (dengan kemampuan Inggeris yang lemah) rasa Prof Agus tidak langsung bercakap apa yang dicakapkan oleh penulis blog ini.

  Fokus ucapan Prof Agus (tema ucapannya) adalah untuk memberitahu bahawa isu bangsa dan isu agama, bukanlah isu yang mampu menarik undi.

  Apa yang disebut oleh penulis blog sendiri, iaitu, “Akhirnya kita akan diratah dan dimamah dengan lahapnya oleh bangsa lain tanpa kita sedar.” merupakan isu bangsa yang hanya dipandang sipi oleh saya kerana:
  1) Ia menanamkan kebencian antara kaum dan wasangka yang buruk kepada kaum lain.
  2) Ia satu ucapan yang dilatari oleh oleh “tanggapan” sahaja dan tidak langsung berlatarbelakangkan yang sebenar.

  Juga, isu agama seperti “kalau UMNO kalah, hancurlah Islam”, bukanlah isu agama yang boleh menarik pengundi Melayu.

  Jadi, apa yang difahami oleh saya akan artikel The Edge Malaysia, tidaklah sama dengan apa yang difahami oleh penulis blog. Dr Agus ingin sampaikan, “politikkan bangsa dan agama tidak mampu tarik pengundi lagi” bukannya “janganlah kamu memperjuangkan bangsa dan agama kamu”.

  Justeru saya tidak tahu, dari mana datangnya isu, “Penganalisis mungkin sudah kecewa dan tidak nampak harapan lagi bahawa umat Melayu islam akan bersatu dalam masa terdekat.” Saya merasakan penulis blog menulis berdasarkan “believing is seeing”, jadi tulisannya sungguh jauh dari kebenaran.

  • Sdr Ahmad Fahmi,

   Cuba kaji tulisan Zul Nordin ini, walaupun agak kasar tapi ada kebenarannya……

   TumPAS AKHIRNYA!

   Salam 2 all.

   Dominan bermakna mempunyai pengaruh, autoriti atau kawalan yang utama keatas sesuatu. Apabila seseorang menyatakan dia adalah dominan, bermakna dia punya pengaruh, autoriti dan kawalan utama dalam menterjemahkan kehendak dan kemahuannya. Apabila sebuah parti politik menyatakan ia adalah parti dominan, bermakna parti itu mempunyai pengaruh, autoriti dan kawalan untuk menterjemah dan melaksanakan falsafah, dasar dan agenda parti itu; dan ia dihormati oleh parti yang duduk dibawah dominasinya!

   Itulah yang berlaku kepada UMNO. Apabila UMNO menjadi parti dominan didalam Barisan Nasional, maka UMNO mempunyai pengaruh, autoriti dan kawalan utama untuk melaksanakan dan menterjemahkan falsafah, dasar dan perjuangan parti UMNO – iaitu membela dan memartbatkan bangsa Melayu dan Islam, disamping menjaga kebajikan dan kepentingan agama dan bangsa lain. Dan ia dihormati komponennya!

   Dan UMNO telah membuktikan status dominannya dalam BN dengan melaksanakan dasar dan agenda perjuangan Melayu-Islam sejak penubuhannya pada 11 Mei 1946 sehingga kini.

   Daripada mendapatkan kemerdekaan untuk negara secara aman, memastikan Islam menjadi agama negara, meletakkan syariat dan institusi Islam lebih tinggi dalam Perlembagaan dan dasar negara, membela & memartabatkan bangsa Melayu melalui Dasar Ekonomi Baru, Dasar Transformasi Negara; disamping menjaga kebajikan dan kepentingan kaum dan agama lain didalam Malaysia, UMNO telah berjaya membuktikan ia bukan sahaja parti yang dinamik dan pragmatik, malah ia adalah parti yang dominan dan dihormati kawan, digeruni lawan!

   Dan penghormatan parti komponen lain terhadap UMNO sebagai parti dominan sangat jelas.

   Sewaktu MCA menghadapi krisis kepimpinan akibat persengkataan antara Tan Koon Swan dan Neo Yee Pan, pemimpin UMNO, Allahyarham Tun Ghafar diberi mandat oleh MCA untuk menjadi Presiden sementara MCA! Dan Tun Ghafar berjaya menyelesaikan masalah kepimpinan MCA sehingga MCA kembali bersatu!

   Sewaktu MIC menghadapi krisis kepimpinan, sekali lagi pemimpin UMNO diberi amanah memimpin dan membimbing MIC keluar daripada kemelut itu. Dan sekali lagi pemimpin UMNO berjaya menyelesaikan masalah kepimpinan MIC.

   UMNO tidak mengkhianati rakan komponennya! UMNO tidak mengambil kesempatan daripada masalah dalaman yang dihadapi rakan BN! UMNO tidak menikam parti kawan daripada belakang. Malah UMNO menjadi ‘abang’ yang begitu setia dan sanggup berkorban untuk ‘adik-adiknya’ didalam Barisan Nasional!

   Dan sewaktu UMNO menghadapi krisis kepimpinan sehingga diharamkan pada tahun 1988, dengan segera rakan komponen MCA, MIC dan lain-lain bermesyuarat mengambil-alih secara sementara kepimpinan BN untuk selama beberapa minit, sebelum membuat keputusan menyerahkan semula kepimpinan BN kepada Presiden UMNO Baru Tun Dr. Mahathir Mohamed!

   Itu maknanya UMNO parti dominan! Itu maknanya UMNO parti tunggak! Itu maknanya UMNO parti tunjang! Parti yang dihormati kawan, tetapi digeruni lawan!

   Sekarang PAS mendakwa ia sebagai parti dominan didalam pakatan pembangkang! PAS mendabik dada sebagai parti tunggak! PAS mengaku sebagai parti tunjang dalam pakatan pembangkang! Sehingga PAS sanggup membuat usul untuk memamak-bendaharakan presidennya Datuk Seri Hadi Awang menggantikan Anwar Ibrahim!

   Persoalannya, benarkah dakwaan PAS itu? Benarkah PAS boleh menjadi parti alternatif untuk umat Melayu-Islam menggantikan UMNO? Benarkah umat Islam-Melayu wajib membantu PAS dengan mengundi mereka didalam PRU-13 nanti!

   Mari kita kupas dan huraikan persoalan ini secara fakta dan bukti!

   Keputusan Exco Kerajaan PAS Kelantan untuk menggantung, menilai dan mengkaji semula undang-undang PBT berkaitan pengharaman lelaki bercampur wanita setelah tercetusnya isu salon non-Muslim yang disaman kerana membenarkan tukang gunting wanita menggunting rambut pelanggan lelaki menimbulkan satu polemik yang lebih besar!

   Teman menjangka undang-undang pengasingan jantina tersebut yang sudah ujud sejak PAS memerintah Kelantan pada tahun 1991 itu akhirnya akan ditalkinkan tidak lama lagi setelah dikritik hebat baru-baru ini.

   Teman cukup yakin Kerajaan Datuk Nik Aziz TIDAK membuat keputusan tersebut akibat teguran UMNO; almaklumlah UMNO bukan sahaja parti yang telah dikafirkan, malah dimurtadkan baru-baru ini. Takkan Nik Aziz nak dengar nasihat orang yang dikafir-murtadkan?

   Teman juga cukup yakin keputusan Kerajaan Datuk Nik Aziz itu BUKAN kerana tekanan daripada Chua Soi Lek mahupun Palanivel, apatah lagi Koh Tsu Koon! Mereka bukan rakan-kapir yang sekatil-sebantal dengan PAS! Malah kerana bersepakat dengan merekalah UMNO diisytihar dan dipatwakan kafir dan tak layak masuk sorga!

   Keputusan Kerajaan Datuk Nik Aziz tersebut dibuat setelah menerima kritikan, tekanan dan desakan daripada rakan sekatil dan sebantal mereka iaitu kepimpinan parti cauvinis rasis DAP! Rata-rata pemimpin cauvinis DAP ini menempelak tindakan Kerajaan Datuk Nik Aziz itu. Dan tekanan bertambah berat apabila Dewan Himpunan Penyokong Non-Muslim PAS Pusat turut membantah dan menegur tindakan Kerajaan PAS Kelantan!

   Apakah maksud ini semua? Maknanya PAS bukan parti dominan! Maknanya PAS bukan parti tunggak! Maknanya PAS hanya sekadar ‘khadam pak turut’ kepada kehendak DAP! Itulah maksudnya!

   Jangan kata undang-undang yang dah berumur lebih 20 tahun boleh ranap, perjuangan Negara Islam yang menjadi modal politik PAS pun akhirnya bungkus! Semuanya demi mengejar undi non-Malay, non-Muslim! Dan PAS beriman dengan keyakinan bahawa DAP boleh membantu mereka mendapat undi non-Malay & non-Muslim! PAS berakidah bahawa melukakan hati DAP bermakna sayonara kepada undi non-Malay & non-Muslim! Maka bagi PAS, demi mahligai Putrajaya, mereka tiada pilihan, wajib tunduk, sami’ na wa ato’na kepada kehendak DAP!

   Teman melihat isu mutakhir ini sebagai bukti jelas betapa laungan pimpinan PAS bahawa mereka adalah parti dominan didalam pakatan pembangkang adalah sekadar retorik politik sahaja! Malah angan-angan PAS sebagai kononnya parti dominan sehingga menyebabkan mereka membuat usul untuk memperdana-menterikan Datuk Seri Hadi Awang, yang ternyata syiok dengan tawaran jawatan mahkota Putrajaya tersebut hanyalah sekadar fantasi dan ilusi semata-mata!

   Bertambah sedih para pelakon sitkom Lawak Senario apabila PAS mengumumkan bahawa mereka kini adalah parti alternatif bagi orang Melayu-Islam menggantikan UMNO! Konon skrip lawak mereka menyatakan PAS adalah tunjang kepada pakatan pembangkang masakini sebagaimana UMNO didalam Barisan Nasional! Malah dilawakkan lagi bahawa orang Melayu-Islam wajib membantu dengan mengundi PAS dalam PRU-13 sebagai sandaran dan harapan baru menggantikan UMNO!

   Persoalan besarnya – betulkah PAS dominan?

   Dan jawapannya jelas BIG NO! TIDAK!!! NEHI!!

   Buktinya yop?

   1. Kita tengok apa jadi kepada Kerajaan PAS Kedah. Kerajaan yang dominan ialah PAS, kerana ADUN PAS paling ramai, dan ADUN DAP hanya seorang sahaja. Dalam keadaan itu, Kerajaan PAS Kedah sepatutnya tidak ada masalah untuk melaksanakan segala dasar dan agenda PAS.

   Sebaliknya, lain yang berlaku! Contohnya, apabila Kerajaan PAS Kedah mengumumkan akan merobohkan sebuah pusat penyembelihan babi di Kota Setar, ADUN DAP tersebut telah membantah dan memberi katadua kepada Kerajaan PAS Kedah – tarik balik arahan tersebut atau beliau akan bawa DAP Kedah keluar! Akhirnya, Kerajaan PAS Kedah membatalkan arahan tersebut. Hanya seorang ADUN DAP boleh meletakkan Kerajaan PAS Kedah atas lutut dengan satu gertakan sahaja!

   Dominan ke namanya tu yop?

   2. Kita tengok pulak apa jadi bila Kerajaan PAS Kedah mengeluarkan arahan supaya semua pusat hiburan wajib ditutup sepanjang bulan Ramadhan! Hanya dengan satu bantahan daripada DAP, arahan tersebut dibatalkan! Maka berpestalah pusat hiburan di Kedah sepanjang bulan Ramadhan!

   Dominan ke namanya tu yop?

   3. Mutakhir, Kerajaan PAS Kedah mengeluarkan arahan supaya semua papan-tanda iklan yang mengandungi gambar wanita yang tidak berpakaian sopan hendaklah diturunkan! Yup, belum sempat Karpal Singh batuk, arahan itu segera ditarik balik bila ada suara membantah daripada DAP!

   Dominan ke namanya tu yop?

   4. Mari kita beralih ke Pulau Pinang. Teman tak bercadang nak bariskan segala peristiwa yang berlaku untuk membuktikan betapa hinanya PAS pada pandangan mata Guaneng dan juak-juak DAPnya. Cukup sekadar kita tengok bagaimana cara mereka melayan satu-satunya ADUN PAS di Pulau Pinang! Yup, PAS hanya ada satu sahaja ADUN di Pulau Pinang. YB Ustaz Saleh Man, ADUN Permatang Pasir yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri.

   Sepatutnya dalam ertikata perkongsian yang telus dan harmoni serta saling hormat menghormati sebagaimana yang diamalkan dalm BN yang ditunjangi UMNO, Kerajaan DAP Pulau Pinang wajib memberikan tempat kepada satu-satunya ADUN PAS! Sebagaimana yang dibuat oleh UMNO, masih mengambil pimpinan MIC, MCA dan Gerakan yang tewas dalam pilihanraya; diberikan tempat didalam Kerajaan bertaraf Menteri! Itu namanya dominan! Bukan sahaja dominan, tetapi menghormati rakankongsi dalam persefahaman yang ikhlas!

   Tetapi tidak dalam pakatan songsang DAP-PKR-PAS ini! Satu-satunya ADUN PAS di Pulau Pinang, langsung tidak diberi muka dalam barisan Exco Kerajaan DAP! Sepatutnya PAS yang dilabelkan sebagai parti Islam, paling koman mangkuk pun ADUN nya patut diberi jawatan Exco menjaga portfolio hal-ehwal Islam! Malah itulah bahan kempen semasa PRK Permatang Pasir! Tetapi tidak! ADUN PAS yang juga bos PAS Pulau Pinang langsung tak diberi muka oleh Kerajaan Guaneng!

   Sebaliknya Malek Kasim, ADUN PKR Batu Maung yang dilantik memegang jawatan Exco Hal Ehwal Agama Islam! Malek Kasim? ADUN PKR yang bukan lulusan daripada jurusan agama Islam pun. Yang bukan datang daripada Al Azhar. Yang datang daripada parti PKR, parti yang ketuanya berfahaman pluralisma dan liberal. Parti yang nak beri kebebasan kepada orang Melayu pilih agama lain selain Islam!

   Ini bukan sahaja membuktikan PAS bukan parti dominan, malah PAS hanyalah di anggap sebagai parti keldai tunggangan sahaja! Ini adalah satu penghinaan besar kepada PAS! Bak kata pepatah Melayu, PAS ini adalah parti yang dia ujud pun tak menambah, dia tiada pun tak mengurang! Mungkin doa dan impian presiden PAS untuk menjadi khadam sudah pun tertunai!

   Jadi, dominan ke namanya tu yop?

   5. Kalau kita tukar angin tengok ke Selangor, bertambah lagi gerun kita yop! PAS ada 8 ADUN dalam negeri Selangor. Bermakna PAS adalah parti ‘king-maker’. Kerana jika PAS menarik diri daripada pakatan songsang ini, Kerajaan pakatan luar tabi’e ni akan tumbang yop! Yup..Kerajaan PKR-DAP Selangor boleh ditumbangkan oleh ADUN-ADUN PAS jika mereka bersatu!

   Dalam keadaan itu, sudah tentu kita mahu melihat PAS boleh memainkan peranan dominan, sekurang-kurangnya dalam memastikan kepentingan dan kebajikan umat Melayu-Islam terbela dan dipertahankan! Dengan kedudukan sebagai ‘king-maker’ itu, kita sepatutnya boleh meletakakan harapan PAS boleh ‘tunjuk taring’ dan ‘bersuara lantang’ melaksanakan agenda dan dasar perjuangan PAS yang kononnya mahu menjadi parti alternatif umat Melayu-Islam menggantikan UMNO!

   Tapi apa yang terjadi sebaliknya! YB Datuk Hasan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor yang juga Exco Hal-Ehwal Agama Islam Selangor mendapati bukan sahaja beliau berdepan dengan kekangan dan kesukaran oleh rakan komponen DAP-PKR didalam melaksanakan dasar dan agenda Islam-Melayu, malah beliau turut berdepan dengan sabotaj dan khianat daripada parti dia sendiri!

   Cubaan Datuk Hasan Ali membersihkan Bandaraya Shah Alam, Bandar Anggerik kebanggaan Melayu-Islam Selangor daripada unsur arak dan maksiat yang makin bercambah sejak pakatan pembangkang memerintah ternyata kecundang! Menggunakan kuasa dan kedudukannya sebagai Exco Agama, dan berbekalkan kedudukan PAS sebagai ‘king-maker’ di Selangor, Hasan Ali dengan kerjasama PBT Majlis Bandaraya Shah Alam menjalankan operasi pembersihan dengan merampas arak yang dijual secara bebas di kedai-kedai serbanika di Shah Alam.

   Kita ingatkan ahli dan penyokong PAS akan bertakbir sakan! Al maklumlah pernah ada antara mereka yang membuat kenyataan, ‘hari ni memerintah Selangor, esok kilang arak tutup’! Maka orang Melayu-Islam Selangor, khususnya di Shah Alam tumpang kagum dengan keberanian Hasan Ali mempertahankan ‘kesucian’ bumi Shah Alam.

   Tapi apa jadi? Tak sampai beberapa hari, kaum cauvinis dan rasis DAP mula melalak dan memekak! Mereka menuntut arahan Hasan Ali dibatalkan, dan arak itu dipulangkan kembali kepada kedai-kedai serbanika itu. Umat Melayu-Islam ingatkan tentu para mujahidin dan para demonstran PAS akan turun berlarak di Shah Alam, mungkin juga sampai membaringkan badan diatas jalan untuk menghalang kereta Ronnie Liu daripada berjalan!

   Tak, sebaliknya umat Melayu-Islam menjadi kecewa dan hampa. MBSA diarah memulangkan semula arak tersebut. Bayangkan betapa hina dan aibnya kita umat Melayu-Islam bila melihat lori MBSA terpaksa memulangkan semula arak-arak yang dirampas itu ke kedai-kedai serbanika! PAS muncul sebagai parti yang hanya sekadar boleh ber’take-beer’ sahaja sekarang yop!

   Dominan ke namanya tu yop?

   6. Kemudian kita tengok pula isu serangan terhadap aqidah umat Melayu-Islam. Hasan Ali, selaku Exco Agama Islam Selangor menerima maklumat bahawa Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) melakukan dakyah dan cuba memurtadkan beberapa orang Melayu-Islam. Berdasarkan itu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang duduk dibawah portfolio Hasan Ali telah melakukan siasatan di DUMC. JAIS mendapati aduan itu betul, dan menemui beberapa dokumen dan individu yang terlibat. Maka JAIS pun bertindak!

   Apa jadi yop? Sekali lagi umat Malayu-Islam mengharapkan PAS akan mengambil tindakan tegas kerana ini membabitkan isu aqidah! Apa lagi yang lebih besar selain masalah aqidah! Serangan terhadap aqidah umat Islam sama saperti mengisytiharkan perang terhadap Islam! Umat Islam-Melayu mengharapkan PAS tidak akan berkompromi!

   Sebagaimana umat Melayu-Islam melihat PAS & UMNO bersama melakukan bantahan besar-besaran semasa isu IFC, isu murtadnya Noraishah Bukhori, murtadnya Hartini Kamarudin, murtadnya Azlina Jailani @ Lina Joy! Umat Melayu-Islam tidak sabar mendengar pengumuman jihad oleh PAS!

   Pheewwww..sebaliknya pula yang berlaku! Hasan Ali dimaki-hamun! Hasan Ali dicerca! Hasan Ali dihina! Hasan Ali ditohmah tidak pandai berpolitik! Hasan Ali difitnah tidak tahu menghormati hak gereja dakyah! Hasan Ali dikutuk tidak memahami parasaan DAP! Hasan Ali didakwa akan menyebabkan PAS hilang undi, hilang kerusi! Hasan Ali dikatakan mengidap penyakit ‘undersiege mentality’! Hasan Ali menjadi kucing kuranp didalam PAS dan pakatan songsang!

   Akhirnya Hasan Ali dipecat! Tanpa notis, tanpa tunjuk-sebab, tanpa boleh bela diri, tanpa dipanggil mesyuarat! Hasan Ali dihalau daripada PAS macam anjing kurap!

   Apa dosa Hasan Ali? Adakah Hasan Ali meliwat mana-mana jambu? Adakah Hasan Ali main kondang kondi dengan ChinaDOLL? Adakah Hasan Ali bagi kaunselling kat bini kawan sendiri jam 3 pagi? Adakah Hasan Ali makan eskrim dalam jamban? Adakah Hasan Ali main enjut-enjut dalam keretapi? Adakah Hasan Ali menderhaka kepada makbapak dia? Apa dosa Hasan Ali sehingga diperlakukan seperti ‘pembawa sial’ tu yop?

   Dosa Hasan Ali kerana nak menyelamatkan aqidah umat! Dosa Hasan Ali kerana nak melaksanakan nilai Islam! Dosa Hasan Ali kerana nak mencegah kemungkaran! Dosa Hasan Ali kerana nak mempraktikkan dasar yang dilaungkan oleh PAS selama ini! Atas dosa itu, Hasan Ali dipecat tanpa menurut hukum dan syariat Islam, oleh parti yang melabel dirinya sebagai Islam! Betapa ironisnya!

   Dominan ke namanya tu yop?

   7. Dan yang paling mengaibkan, sebaik sahaja Hasan Ali dipecat, portfolio Hal Ehwal Islam diambil-alih oleh PKR! PAS parti yang melabelkan diri sebagai Islam, yang menjanjikan pahala kepada orang mengundinya, yang menjamin syurga orang yang menyokongnya, yang mendoakan kehancuran umat Islam lain, yang memurtadkan saudara satu aqidah; kali ini dihancurkan dan dihina apabila portfolio Hal Ehwal Islam Selangor diambil alih oleh Tan Sri Khalid Ibrahim!

   Yup, Khalid Ibrahim! Yang bukan lulusan syariah, yang bukan lulusan usuluddin, yang bukan graduan Al Azhar, yang tak pernah mengaji kat pondok atau ma’ahad; Khalid Ibrahim mengambil alih portfolio menjaga hal ehwal Islam! PAS diberi apa? Portfolio menjaga Sukan & Adat Resam Melayu!

   Dominan lagi mike kata yop?

   Rumusan

   Jadi apa rumusan kepada semua fakta dan hakikat yang teman huraikan diatas? Rumusannya jelas. PAS bukan parti dominan. PAS bukan parti tonggak! PAS bukan parti tunjang!

   Sebaliknya PAS adalah parti sampingan! PAS adalah parti serpihan! PAS adalah parti tunggangan! PAS adalah parti yang diperkeldaikan! PAS adalah parti yang menjadi lembu tunggangan! PAS sekadar menjadi balaci dan penghalal kepada semua tindak tanduk Anwar & parti cauvinis rasis DAP!

   Samada PAS sebagai parti berkuasa penuh saperti di Kelantan! Samada PAS sebagai sebuah parti dominan seperti di Kedah! Samada PAS sebagai sebuah parti picisan seperti di Pulau Pinang! Samada PAS sebagai sebuah parti ‘king-maker’ di Selangor. Samada PAS sebagai parti komponen kedua terbesar pembangkang saperti di Parlimen!

   Dalam apa kedudukan pun, PAS telah membuktikan kepada umat Islam-Melayu bahawa ia bukan sahaja parti yang tidak boleh diharapkan untuk membela dan mempertahankan kepentingan dan kebajikan umat Islam-Melayu, malah ia boleh menjadi parti yang bisa mengkhianati dan menikam belakang umat Islam-Melayu demi survival dan kepentingan politiknya.

   Jangan kata umat Islam-Melayu, anak isteri pun mereka rela perkeldaikan dan politikkan! Contohnya ada antara mereka yang sanggup membuat bai’ah talak tiga semata-mata untuk memastikan kerusi parti mereka kekal! Mereka sanggup berbaiah untuk menceraikan isteri mereka dengan talak tiga ba’in qubro hanya kerana poltitik sempit yang mereka amalkan! Sanggup menceraikan bini sendiri semata-mata kerana politiking yang melampau!

   Sebab itu umat Islam-Melayu janganlah terpedaya dengan mainan dan dakyah politik PAS dan pakatan songsang ini. Bagaimana mungkin sebuah parti yang hanya akan bertanding 60 kerusi Parlimen daripada 222 kerusi mau menjadi parti dominan? Bagaimana parti yang hanya boleh memenangi tak lebih 30 kerusi Parlimen nak menjadi parti pembela umat Islam-Melayu?

   Sebenarnya, apa yang terjadi di Kelantan itu hanya sebagai satu lagi siri bukti dan keterangan yang memperjelaskan lagi kepada kita umat Islam-Melayu bahawa PAS bukanlah satu agama! Masuk PAS bukan makna masuk syurga! Undi PAS bukan bermakna sokong Islam!

   Sebaliknya, PAS membuktikan kepada kita umat Islam-Melayu bahawa ia bukan sahaja bersedia membuang peraturan yang dia buat sendiri selama 20 tahun, PAS bukan sahaja sanggup memecat ahlinya sendiri demi kepentingan politiknya, PAS bukan sahaja sanggup menggadai institusi perkahwinan dan anak isteri, malah PAS membuktikan ia parti politik yang sanggup membuang dasar perjuangan negara Islamnya semata-mata untuk meraih undi!

   PAS adalah contoh klasik falsafah politik Machiavelli – matlamat menghalalkan cara! The end justify the means!

   Jangan kata nak jadi parti dominan, jangan kata nak jadi parti tunggak, jangan kata nak jadi parti alternatif bagi umat Melayu-Islam, malah PAS sudah muncul menjadi Parti Al-Sikitol! Parti yang boleh mengkhianati umat Islam-Melayu!

   Undi PAS maknanya undi DAP!

   Undi PAS maknanya undi pluralisma!

   Undi PAS maknanya undi liberalisma!

   Undi PAS maknanya undi LGBT!

   Say NO to PAS! Say NO to Anwar!

   Yang baik itu datangnya daripada ALLAH, yang tidak itu adalah kelemahan teman sendiri. Semoga ALLAH memberikan hidayah dan keampunanNya. Ameen!!!

   Wallahua’lam & Wassalam.

   Adios amigos, grasias senor.

   Zulkifli Bin Noordin
   Jumaat
   30 Muharram 1434
   14 Dis 2012

   • Sorry bro.

    Tulisan Zul Nordin ini tidak berkaitan sama sekali dengan fokus perbincangan, iaitu “penulis blog menulis tulis ikut sedap hati sahaja”.:)

   • Thanks Bro,

    PooSingh, Poosingh ceritamya akan kembali pada perkara pokok masalah dalam politik sekarang…..cuba baca balik tajuk posting diatas….MOGA BANGSA KU TIDAK TERPEDAYA!!

 3. Salam, kalau tak setuju pun dengan tulisan Bro Amin, tak jadi hal. Anggap saja sebagai tazdkirah dan counter beliau kepada tulisan Prof. Agus pada sisi pandang beliau. Lagi pun ini blog dia. Sisi pandang masing-masing berbeza tetapi bagi saya yang penting sekiranya ummat Melayu Islam dah tak sudi jadikan isu agama dan bangsa sendiri sebagai agenda “apo nak dikato”. Ekonomi pun penting tetapi biarlah jangan dilupakan teras yang akan terus membuat denyut nadi orang Melayu dan Islam terus segar. Kita bukan nak hina atau kacau sesiapa. Kita cuma tak mahu Agama Islam dan Bangsa Melayu dikotak-katikkan saja. Cukup dengan status-quo. Letakkan sesuatu ditempatnya.

  Pada hemat saya, tulisan YB Zul ni kena bahas dalam thread lain. Nampak macam ada campuran emosi dan kebencian melampau dalam tulisan tu yang akhirnya bukan jadi muhasabah tetapi memperlekeh. Orang yang kena tembak akan balas balik..tak selesai…

 4. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter
  and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: