Posted by: aminuddin | 28/02/2013

Ke mana arah tuju islam?

Ini kenyataan DSAI yang tercatat dalam Malaysiakini.com pada 28 Feb 2013.

“Anwar juga memberi jaminan bahawa Pakatan tidak akan melaksanakan undang-undang hudud apabila ia berkuasa kerana mana-mana dasar yang dibuat mesti mematuhi perlembagaan persekutuan dan dipersetujui oleh ketiga-tiga parti.”

Adakah ini satu strategi politik beliau atau satu keyakinan beliau? Itu saya tak pasti tetapi kenyataan sebegini merupakan satu tamparan besar kepada PAS dan umat islam keseluruhannya.

Kalau dulu kita semua salahkan UMNO kerana tidak mahukan hudud, tetapi kini kepada siapa pulak kita nak salahkan? PAS yang berada dalam PAKATAN harus berfikir semasak-masaknya hala tuju mereka selepas ini. Jika perlaksanaan hukum Allah bukan lagi menjadi perjuangan mereka maka apakah peranan mereka sekarang ini? Apa tanggungjawab mereka kepada islam dan umat islam?

Adakah ini yang ditafsirkan sebagai islam liberal? atau islam plural? Dulu kita tolak islam hadhari yang mengelirukan umat islam tetapi sekarang islam apa pula yang nak dibawa?

 

 

Advertisements

Responses

  1. betul la tu.mana bolehbuat undang 2 hudud terus ,mestilah perlembagaan di ubah dulu bagi membolehkan pindaan dibuat ,kemudian dibawa dan bahas ,,akhirnya di laksana…itulah maksud sebenar yang ingin disampaikan agar orang ramai jelas bagaimana perubahan untuk ini harus dilakukan,janganlah bengap sangat untuk memahaminya

  2. Reblogged this on jiwa hamba.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: